Kirándulás Százhalombattára

Október 4-én csütörtökön az 5. a és az 5. b az osztályfőnökök, Ancsa néni és Dominika néni kíséretével elment Százhalombattára a Régészeti Parkba.

 

Az iskola elől indultunk 1 órakor külön buszokkal. Az út közel egy órán át tartott. Amikor megérkeztünk, minden sokkal szebb volt, mint amire számítottam. A park területén tilos volt a fényképezés. Bronzkori, vaskori falurészletek másolatai voltak itt valódi házakkal és használati tárgyakkal.

Az épületek vályogházak voltak, amik szénából, agyagból és trágyából készültek paticsozással. A házak teteje nádfedelű volt. Több épület volt itt, mindegyik különböző módon berendezve. A házakban láttunk különböző pattintott köveket, berendezett lakást szövőszékkel, főzőhelyiségekkel, fa- és szalmatárolóval. Ősi növényekkel fonalfestési próbálkozások nyomait mutatták. A kemencés helyiségben cserépedényeket, kőkorsókat és agyagból készült edényeket láttunk. A házakon nem voltak ajtók, ablakok, csak egy bejárati nyílás. A padló földből volt.

A környéken nagyon sok sírhalom található, hiszen Százhalombatta is erről kapta nevét. Mi is megnéztünk egy feltárt sírhalmot belülről, ahová régen temetkeztek.

A park megtekintése után elfogyasztottunk egy őskori lángost, ami tönkölybúzából készült, és tejföllel vagy lekvárral lett ízesítve.

 

 

Hampó Fruzsina 5.a

 

~~~